mandag, 06 oktober 2014 12:16

Det er lov å la seg underholde

Written by 

Med «popcornfilmen» som ramme og et bredest mulig publikum som målgruppe, er Ulrik Imtiaz Rolfsen (42) aktuell med en actionfylt og dagsaktuell thriller. I Haram handler det om hva som er lov og ikke lov.

– Du vil lage filmer som betyr noe, hva skal Haram gi av mening?

– Jeg har et prosjekt som handler om å gi selvtillit til ungdommen, at de kan være noe på egen hånd og at de ikke trenger å tenke som en samlet gjeng, at de kan være individer, forteller filmskaperen til KINOMAGASINET.

Han mener det gjennomsyrer Izzat og TAXI – og alt han har skrevet og laget. 

– Og det gjelder ofte innvandrerungdom, som føler et slikt stort press, legger han til.

I Haram treffer vi småskurken Omar – spilt av debutanten Elias Ali. Han får i oppdrag av familien å finne søsteren, som alle trodde var drept etter at hun rømte fra sitt eget bryllup i Pakistan. Omar får hjelp av fetteren Khuram (Sohail Anwar) med på jakten gjennom et for dem ukjent Norge.

– Jeg kan ikke lære folk noe, jeg kan ikke gi dem en lekse. Jeg må underholde, fastholder den bestemte filmskaperen, som denne gangen gjør absolutt alt selv.

Finansiering, innspilling, produksjon. Ja, han skrev selvsagt manuset og regisserte selv også.

– Det mest verdifulle publikum gir til meg er jo ikke pengene, men tiden sin. Når jeg får halvannen time av publikums tid, og litt tid før og etter hvor filmen kanskje diskuteres, kanskje hele kvelden. Da er det viktig at de får noe igjen. Jeg vil gi de godteri, men også noe alvorlig. Slik at når de kommer ut, føler de seg ikke tomme, men sunne.   

  – Du fortsetter med fortellinger i samme sjanger. Hvorfor er dette så viktig?

  – Det er ikke så mange egne personlige erfaringer, men jeg lever et liv mellom disse to kulturene, som gjør at jeg har en mulighet til å si ting og kritisere ting og ta opp temaer som ikke andre våger, fordi det kjennes ubehagelig. Man er blant annet redd for å være rasist om man kritiserer. Jeg har mulighet til å gjøre det.

Imtiaz Rolfsen sier han jobber med problemstillingene rundt innvandring. 

– Det ser dystert ut i nyhetene. Men de fleste har ikke disse tankene rundt islam. 

– Tør du å være kritisk til Islam?

– Jeg tror konfliktene i Midt-Østen ikke handler om religion per se, men utøvelsen av den og dårlig kultur rundt den. Jeg er ganske forsiktig. Men jeg tar for meg kulturtradisjon. Selv er jeg ateist og har veldig sterke tanker rundt dette med religion, men jeg tror ikke på å løpe mot religionen, fordi du kommer ingen vei. Du må gå andre veier. Jeg vet at de fleste pakistanere i Norge er ikke religiøse for fem flate øre. De må bli fri fra åket.

– Hvem vil like Haram?

– Det er en urban film. Når du ser salgstallene på Izzat var det bra besøk i byene. Mange folk digger det jeg har laget. Jeg håper at den skal spille bra også utenfor Oslo, Bergen og Trondheim. Jeg lager alltid film for et stort publikum. Film er et sammensatt medium. Det kan være veldig kommersielt. Jeg har ingen interesse av å komme på filmfestivaler. Jeg vil lage publikumsfilmer. Izzat er vist for mange millioner nå. Det gir meg et kick. Jeg møtte en pakistansk taxisjåfør i Manchester som har sett Izzat på YouTube. Jeg digger å ha et stort publikum. Så jeg håper flest mulig vil se Haram.

– Hvor mye kostet filmen og hvordan klarte du å fiansiere den?

– Den kostet 7,4 millioner å produsere og i er all hovedsak finanseiert gjennom kreditter. Curry Film, mitt eget selskap, står for utførelsen.

– Har du tegnet en videogramavtale?

– Jeg er i diskusjon med flere. Jeg vurderer å gjøre en utradisjonell vri. Vi får se. Uansett: kino er mitt hovedmål.

– Hva er nytt rundt Hollywood-filmen du skal lage?

– Vi er i samtaler med skuespillere. Det ser ut som om den kvinnelige hovedrollen er funnet, mens den mannlige hovedrollen ikke er bestemt. Men filmen er ikke klar for produksjon ennå. Jeg reiser over til USA rett etter Haram-premieren.

John Berge

REDAKTØR
HIGH-DEF.no / VIDEOMAGASINET.no / KINOMAGASINET.noJAMESBOND.no
E-post
Tlf: 975 99 007

Bli fan på Facebook:
HIGH-DEF.no • VIDEOMAGASINET.no • KINOMAGASINET.no • JAMESBOND.no • John Berge • 007SHOP.no

Besøk andre nettsider fra JB Forlag:
VIDEOMAGASINET.noKINOMAGASINET.no  JAMESBOND.no007SHOP.no • JOHNBERGE.com

Nyhetsarkiv

« February 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Følg High-def

 

 

FB anbefalinger